Nei Gong houdt u fit

Met Yiquan, Taijiquan, Baguazhang, Xingyiquan, en Qigong helpt Nei Gong u gezond te blijven.

Yiquan is de nieuwste toevoeging aan de Chinese krijgskunsten. Het is gebaseerd op Xingyiquan en wordt beschouwd als de essentie van de Chinese vechtkunsten. Wang Xiang-Zhai (1885 – 1963) creëerde Yiquan in 1928. Wat Yiquan vooral onderscheidt is dat er geen vaste reeksen van vormen of opeenvolging van houdingen na elkaar worden uitgevoerd (zoals in systemen als Taiji, Xingyi of Bagua). Het systeem van Yiquan bestaat uit oefeningen uit Zhanzuang, Shili, Fali, Pushing hands, San Shou en stok.

Tai Chi Ch'uan or Taijiquan. In het Chinees betekent Taiji het ultieme en quan is vuist of vechtkunst. Taiji (Tai Chi) is de afkorting van Taijiquan (Tai Chi Ch'uan). Het wordt gekenmerkt door zijn langzame, vloeiende, ontspannen en elegante bewegingen. De belangrijkste beginselen van Taiji zijn een correcte lichaamshouding, ontspanning, evenwicht, concentratie, ademhaling en de kunst om met je geest je lichaam te bewegen, zonder lichamelijke kracht.

Xingjyguan (Hsing I Chuan) wordt ook vaak afgekort tot Xingyi of Hsing I. Xing betekent uiterlijk, vorm en Yi betekent idee, gedachte. Xingyi is ook bekend onder de naam Xingyliuhequan of Liuhequan. De basis van Xingyi is concentratie vóór je beweegt; de gedachte geeft leiding aan de beweging van het lichaam.

Bagua is de afkorting van Baguazhang (Pa Kua Chang). Bagua betekent acht richtingen en Zhang (Chang) is handpalm in het Chinees. Het beoefenen van Bagua is gebaseerd op verschillende handpalm- en looptechnieken. Er zijn acht basishandtechnieken en vier basislooptechnieken. Het in een cirkel lopen van Bagua is een zeer bijzondere oefening, die veel aandacht en oefening vereist.

Qigong is een 6000 jaar oud systeem van oefeningen dat gericht is op het behoud van de gezondheid. Het doel van Qigong is het verbeteren van onze gezondheid, het voorkomen en het genezen van vele kwalen. Volgens de TCG zijn Qigong oefeningen die de energiestroom (Qi) in balans brengen. Door de kracht van concentratie activeert Qigong de positieve energie in het lichaam. Qigong wordt gezien als de basis van de Chinese vechtkunsten.

In 2005 zette Shi Dan-Qiu de Nei Gong Tai Chi & Kung Fu School in Amsterdam op. Zijn doel was om zijn kennis en liefde voor de Chinese vechtsporten te delen met anderen. From 2012-2020 werd hij benoemd tot technisch directeur van de groep Chinese Interne Krijgskunsten binnen de Nederlandse Federatie voor Krijgskunsten (NFK) (klik hier voor meer info).

Shi Shi Dan-Qiu beoefent de Chinese Internal Martial Arts sinds 1966 en traint Yiquan sinds 2002. Ben je op zoek naar een trainingssysteem die je fit houdt, neem contact op met Dan-Qui via email info@neigong.nl. Je bent ook van harte welkom een paar recente video's van Dan-Qiu te kijken, waarin sommige basis principles worden uitgelegd (klik hier om te kijken).