Nei Gong en Gezondheidszorg

Het gezondheidssysteem van Nei Gong maakt gebruik van acupunctuur, TuiNa massage, Chinese kruidentherapie, cupping, moxa-therapie en Guasha (spooning). De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) gaat ervan uit dat je omgeving, leefstijl en gevoelsleven en het klimaat waarin je leeft de belangrijkste oorzaken voor ziekte zijn. Zo zijn de zes klimatologische of externe omstandigheden (wind, kou, zomerse hitte, vochtigheid, droogte en vuur) en de zeven emoties (vreugde, woede, vrees, melancholie, verdriet, tobben en angst) pathogene factoren. Chinese TCG artsen hebben proefondervindelijk vastgesteld dat woede daadwerkelijk de lever kan schaden (woede is de emotie die wordt geassocieerd met de lever in TCG).

Acupunctuur

Er wordt gezegd dat acupunctuur in het China van het Stenen Tijdperk is ontstaan. In de vroege Chinese literatuur is acupunctuur voor het eerst beschreven in De Canon van Inwendige Geneeskunde van de Gele Keizer, de Huang Di Nei Jing, tijdens de periode van de Strijdende Staten. Dit boek beschrijft de theorie van de acupunctuur zoals ze in essentie heden ten dage nog bestaat in China. Gebaseerd op dit klassieke geschrift en andere boeken schreven de artsen van de Jin dynastie de Jia Yi Jing en legden 349 acupunctuurpunten, hun positie en indicaties vast. In deze periode werden ook de naaldtechnieken geïntroduceerd. Gedurende de Song Dynastie werden er 354 drukpunten geïdentificeerd. Twee manshoge bronzen beelden werden gegoten om dit te vieren. In de beelden waren alle meridianen en drukpunten gegraveerd voor pedagogische doeleinden. De moderne conventie gebruikt 351 acupunctuurpunten.

Acupunctuur is een term die in de TCG voor zowel acupunctuur als moxibustie gebruikt wordt. Beide therapieën brengen yin en yang in balans, stimuleren de energiestroom, of Qi, en het bloed. Positief Qi wordt gesterkt en pathogeen Qi afgevoerd. De drie belangrijkste therapeutische effecten van acupunctuur zijn het deblokkeren van de meridianen, yin en yang in balans brengen, goede energie stimuleren en het zuiveren van ziektebrengende factoren. De acupunctuur gebruikt een speciale, heel dunne naald om de acupunctuurpunten op de meridianen te stimuleren. De TCG houdt rekening met de verschillen tussen mensen en kan zo de voor ieder individu juiste behandeling voorschrijven.

De WHO (Wereld Gezondheids Organisatie) heeft een voorlopige indicatielijst opgesteld van aandoeningen die goed zijn te behandelen met acupunctuur (klik hier voor meer info). In 2010 werden acupunctuur en moxibustie van de TCG door UNESCO op de werelderfgoedlijst gezet ( klik hier voor meer info ).

Moxibustie

Gebruikt de bladeren van gedroogd Chinees bijvoetkruid (moxa), of artemisia argyi, om de acupunctuurpunten met warmte te stimuleren.

Cupping

Door de zuurstof in een glazen bol te verbranden, ontstaat een vacuum waardoor de doorbloeding en de energiestroom op die plek van het lichaam gestimuleerd worden.

Guasha (spooning of scraping)

De theorie van de TCG volgend, wordt de huid met een speciale schraper langs de meridianen en acupunctuurpunten gestimuleerd.

Tuina massage

Door manuele druk worden de meridianen schoongeveegd.

Chinese kruiden

Al meer dan 3000 jaar experimenteren de Chinezen met duizenden kruiden en documenteren zorgvuldig de effecten die ze hebben op lichaam en geest. De werking van reguliere medicijnen is weliswaar vaak gebaseerd op kruiden, maar de westerse farmaceutische industrie stelt een biochemische versie van de werkzame stoffen samen, terwijl de Chinese kruidengeneeskunde gebruik maakt van de natuurlijke, enkelvoudige elementen.

Het boek van Shennong over wortels en kruiden is het vroegst bekende werk over Chinese kruidentherapie. Het bevat gegevens over 365 medicinale kruiden, onderverdeeld in substanties van dierlijke, plantaardige en minerale oorsprong. Gedurende de Ming Dynastie (1518-1593) beschreef de beroemde kruidenarts Li Shi-Zhen in zijn Compendium van de materie medica 1892 herbale medicijnen.

Nei Gong gebruikt nooit dierlijke substanties in een kruidenbehandeling. Met de TCG methodes acupunctuur, TuiNa massage en kruidentherapie helpt Nei Gong u uw gezondheid te herstellen. We onderzoeken uw situatie en conditie en adviseren hoe u klachten kunt voorkomen, hoe ermee om te gaan en wat u kunt doen om sterker te worden.

Zoekt u een alternatieve methode om uw klachten te behandelen? Vraag Nei Gong en ontdek wat de TCG voor u kan betekenen. Stuur een e-mail naar info@neigong.nl.